lauantai 2. heinäkuuta 2011

Koulu(kin) on kasvatuksen näyttämö

Olen seuraillut sattuneista syistä läheltä Hesan nuorten ääni -toimituksen laadukasta työskentelyä. Yhteisörakenteet ovat kunnossa ja työn jälki hienoa.

Viime keskiviikkona A-studiosta tuli nuorten tekemä juttu Linnanmäen kesätyöntekijöiden kohtelusta. Ohjelma aiheutti paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa, eikä syyttä. Linnanmäen toimitusjohtaja antoi oudon kuvan suhtautumisestaan nuoriin.

Hesari kommentoi mm. : Räikkösen virhe oli nuoren toimittajan aliarviointi. Hän oletti, että Rosa Kettumäelle voisi syöttää ympäripyöreää soopaa. Kun Kettumäki osoittikin kriittistä älyä, Räikkönen veti jarruvivusta ja otti hatkat.   Koko juttu 10min
Valitut palat
 Miten tämä liittyy yhteisöllisyyteen? Tarkastelen asiaa kasvattajan näkökulmasta, koska kyseessä on sentään suurimpien lastensuojelujärjestöjemme omistama lapsille ja nuorille tarkoitettu toiminta. Kyse oli tässäkin siitä että arvoja ei ole ymmärretty/omaksuttu edes johdon tasolla. Aikuinen, varsinkin esimiesasemassa oleva, antaa esimerkin, jonka vaikutus nuoreen on melko
pysyvä.
Seisooko Lasten päivän säätiö tämmöisen esimerkin takana?

Kasvatuksessa yhteisöllisyyteen liittyy myös omaan käytökseen ammatillinen vaatimus. EI voi toimia toisin kuin opettaa. On toimittava annettujen arvojen ja tavoitteiden mukaisesti. Kun kyseessä on julkinen työtehtävä, jossa vaikutetaan lapsin ja nuoriin, ei voi vedota persoonansa laatuun tai huonoon päivään. Kasvattaja on näyttämöllä ja kritiikki on aina kovaa ja useinkin oikeaa.

Ei kommentteja: